Veelgestelde vragen

Hoe maak ik een afspraak?

“SeniorBeter biedt tweedelijns hulp. Dat houdt in dat u uitsluitend met een verwijzing van uw huisarts een afspraak kunt maken. Uw huisarts belt met SeniorBeter of vraagt u om dit zelf te doen. De medewerkers van SeniorBeter plannen een afspraak in en bevestigen dit in een brief die naar u en uw huisarts wordt gestuurd”

Bezoeken jullie aan huis?

“SeniorBeter bezoekt in principe niet aan huis. We werken vanuit onze praktijkadressen in Gendt, Arnhem en Nijmegen. Alleen in overleg met de verwijzer (de huisarts) worden er soms huisbezoeken afgelegd.

Hoeveel bedraagt mijn eigen bijdrage?

Kosten worden voor de patiënt  door de verzekering volledig vergoed tenminste wanneer SeniorBeter een contract heeft met betreffende zorgverzekeraar. Niet alle aandoeningen worden door de verzekeraar vergoed. Op de link www.zorginstituutnederland.nl/verzekerde+zorg/geneeskundige-ggz-zvw vind u hiervan een overzicht. Indien u verder geen zorgkosten heeft zal u wel uw eigen risico zelf moeten betalen. Lees meer >.”

Wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater?

“Het verschil zit in de opleidingsachtergrond; Een psychiater is een arts die vervolgens als medisch specialist is gespecialiseerd tot psychiater een hierdoor medicatie mag voorschrijven. Een psycholoog heeft psychologie gestudeerd aan de universiteit en vervolgens een aanvullende opleiding gevold tot GZ- psycholoog en psychotherapeut. Beiden kunnen psychotherapie behandelingen uitvoeren”

Wat houdt een behandeling voor mij in?

“De inhoud van de behandeling is afhankelijk van het probleem. In ieder geval vindt gesprekstherapie plaats soms aangevuld met medicijnen. De behandeling is in ieder geval goed onderzocht en het effect bewezen”

Hoelang duurt een behandeling?

“De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht. We streven in ieder geval naar een zo kort mogelijke behandeling. Dit betekent gemiddeld een behandeling van 10 bijeenkomsten”

Hoe herken ik zelf een depressie of stoornis?

“Om een indicatie te krijgen of u last heeft van een depressie of stoornis kunt u de screeningslijst uitprinten en invullen.  Mocht de test een hoge score opleveren wat kan wijzen op een vorm van depressie of angst, raden we u aan om contact op te nemen met uw huisarts. Zij zullen u, indien gewenst, verwijzen naar onze praktijk.”